Jak správně servírovat víno?
18.08.2005
Víno - o tomto tradičním a stovky let starém nápoji byly napsány už tisíce publikací. Přesto mnoho lidí neví, jak tento mok správně servírovat, abychom si ho co nejlépe vychutnali.
Důležité je dodržovat správnou teplotu daného druhu vína. Zatímco šumivá vína, která tvoří tak trochu zvláštní vinnou kapitolu a nebudeme se jimi v tomto článku zabývat, by měla být velmi studená, červená vína se servírují o teplotě mnohem vyšší. Podcenit bychom neměli ani dobře zvládnutý rituál otevírání lahve a nutné je dbát také na výběr skleniček.
Nejprve se zastavíme u teploty vína. Šumivá vína by měla být podávána o teplotě okolo pěti stupňů Celsia, bílá vína by měla mít o několik stupňů více - sladká vína okolo osmi stupňů, suchá vína o 2 až 3 stupně více. O červených vínech se říká, že by měla mít pokojovou teplotu, ve skutečnosti by však měla být o něco chladnější. Mladá vína bychom měli konzumovat o teplotě okolo 15 stupňů Celsia, zralejší odrůdy kolem 17 stupňů.
Na danou teplotu by se víno mělo zchladit či oteplit ne nárazově, ale postupně; takzvaně ho temperujeme, aby nedošlo k tepelnému šoku. V žádném případě bychom neměli narychlo chladit víno v mrazáku nebo jej ohřívat v mikrovlnné troubě. Připravit ke konzumaci by se víno mělo alespoň jeden den předem. U mladších vín se doporučuje přelít ho asi hodinu před konzumací do karafy, aby se usadilo.
Také otevírání vína je tak trochu věda. Vždy by měl, pokud je to možné, otevírat láhev muž. Nejprve je nutné odstranit staniol, ale pouze jeho horní část, zbytek se nechává na lahvi. Okraj lahve poté utřeme čistým ubrouskem. Kvalitní vývrtkou posléze odstraníme korek, a to tak, abychom jej celý neprovrtali - hrozilo by vydrolení korku do nápoje. Korek by také neměl při vytahování takzvaně mlasknout, ale měl by být vytažen pomalu a neslyšně. Hrdlo poté opět utřeme.
Pokud jsme v restauraci a víno servíruje číšník, měl by jej vždy náležitě představit. Sdělit značku, ročník i odrůdu vína a případně také jeho původ nebo zpracování. Jestliže ten, kdo víno objednal, po ochutnání souhlasí se servírováním, nalije číšník víno všem u stolu, a to zprava.
Skleničky by měly být na stopce a měly by být tenkostěnné. Na bílé víno se používají vyšší a štíhlejší sklenice, na červené víno baculatější sklenice s kratší nožkou. Víno by se nikdy nemělo dolévat, a to zejména víno bílé. U červeného vína někteří dolévání povolují.
Autor: efa
Články s podobnou tématikou
Vybudujte si v bytě domácí vinotéku
Vybudujte si malý domácí sklípek
Článek byl zobrazen 7370 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Recepty
Pho bo - recept na tradiční vietnamskou polévku
Pho bo, tradiční vietnamská polévka patří k oblíbeným pokrmům asijských bister a restaurací. Základem je hovězí vývar, který se podává s hovězím masem a rýžovými nudlemi.
Kaki – sladká ovocná dobrota do salátů i do moučníků
Možná jste v obchodě mezi ovocem také narazili na lesklý, sytě oranžový plod, který svým vzhledem připomíná křížence mezi rajčetem a paprikou. Jenomže jde o ovoce a navíc velmi chutné. Zatímco v Číně jej znají již více než 2 tisíce let, k nám se kaki dostalo poměrně nedávno a pomalu jej zařazujeme do našeho jídelníčku.
Po stopách mexické tequily
Jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů nejen na americkém kontinentě, ale také v Evropě, je tequila. Víte, jaká je historie této pálenky, kdo a kdy ji v dalekém Mexiku objevil a kolik jí existuje druhů?
Evropské bylinky v naší kuchyni
Čerstvé bylinky dodávají jídlům jedinečné aroma, chuť i barvu. Francouzská, italská nebo řecká kuchyně se bez čerstvých bylin neobejde. I pod českými pokličkami se objevují bylinky v nejrůznějších pokrmech díky přílivu inspirace ze zahraničí.
Uzení studeneným kouřem - tipy na speciality, které si vyrobíte doma
V dnešním článku o domácím uzení se zaměříme na uzení studeným kouřem. Tedy na uzení, při kterém teplota nesmí přesáhnout cca 30 stupňů a doba uzení se většinou nepočítá v hodinách, ale ve dnech.
Avokádo – tipy na využití i pěstování z pecky
Ještě donedávna bylo avokádo exotickou plodinou, kterou znal u nás jen málokdo. Dnes je však běžně k dostání ve většině supermarketů a tak i my můžeme okusit jeho lahodnou chuť a využívat jeho příznivých účinků na lidský organismus. Kdo má zájem, může si z pecky avokáda vypěstovat také pěknou pokojovou rostlinu.
V Itálii vypukla produkce parmazánu
Pokud často vaříte italská jídla, pak ve vaší lednici určitě nechybí velmi tvrdý drobivý sýr parmazán - ať už kus vcelku nebo ve strouhané podobě v sáčku či v krabičce s otvory.
Borůvková inspirace - vyrobte si lahodné džemy, kompoty, sirupy
Sezóna borůvek je v plném proudu a tak pokud máte čas a chuť, vyrazte na hory, nasbírejte si borůvky a něco dobrého si doma uvařte nebo upečte. Kromě výborné chuti mají borůvky také spoustu vitamínů a zdraví prospěšných látek.