Výhody indukce aneb budoucnost studeného vaření
27.08.2008
Když před více než pěti lety výhod indukčního vaření začaly masově využívat světově proslulé restaurace, předpovídalo se, že až klesne jejich cena, zaplaví indukční varné desky kuchyně všech domácností. Cena klesla, žádná záplava se ale nekonala.
Přitom ty úplně základní, nejjednodušší typy indukčních varných desek (campingových indukčních vařičů) na trhu seženete zhruba za tisícovku.
Cena těch lepších, kvalitnějších modelů klesla pod patnáct tisíc korun. Horní hranice sice stále převyšuje částku čtyřiceti tisíc korun, ale to už se jedná opravdu o luxusní řady spotřebičů, s nadstandardními funkcemi.
Základní výhody inteligentního studeného vaření poskytují všechny indukční varné desky bez ohledu na cenu. I s těmi levnými tedy šetříte čas, energii a zároveň máte záruku bezpečného vaření.
Jedním z důvodů, proč indukční vaření v našich domácnostech stále ještě „nezdomácnělo“ může být i přetrvávající nízké povědomí o tom, co to indukční vaření vlastně je. Pod pojmem indukční varná deska si někteří spotřebitelé dosud představují marnotratné zbohatlíky, kteří si pořizují zbytečný luxus na úkor klasických sporáků.
Znovuobjevení indukce
Elektromagnetická indukce není nic nového. S jejím objevem přišel už v roce 1831 britský fyzik a chemik Michael Faraday. Když v 19. století vyrukoval s diamagnetismem a zavedl pojem magnetického pole, určitě netušil, že o dvě století později, na základě výsledků jeho bádání, dojde k osudovému převratu v technologii vaření.
Samotný princip indukčních varných desek je zcela jednoduchý. Mají v sobě zabudované mimo jiné i měděných dráty a magnety. Právě magnety totiž způsobují, že elektrický proud vedený měděnými dráty, se pod jejich vlivem mění na magnetické pole.
Ve chvíli, kdy se na indukční varnou zónu desky položí hrnec, magnetické pole vytvořené v měděných drátech rozkmitá molekuly jeho dna a ty začnou vytvářet teplo. Vaření začíná. A bonus na závěr - indukční varná deska během celého procesu ovšem zůstává studená!
Malá rekapitulace
Na rozdíl od klasických způsobů vaření indukce vytváří teplo přímo v nádobě, v jejím dně. Tím se minimalizují jeho ztráty a zároveň se zrychluje samotná příprava jídla. Šetří se čas i peníze.
Princip indukce také sám rozpozná velikost nádoby. Po jejím sejmutí z varné zóny se celý proces zahřívání automaticky sám přeruší. Deska sama se při vaření nezahřívá, umožňuje tedy následně i snadné čištění.
K posledním novinkám ve výrobě indukčních varných desek patří senzorové ovládání, kdy pomocí dotykových políček například regulujete, či dávkujete výkon ohřevu. Absolutním hitem je tlačítko, kdy lehkým pohybem prstu okamžitě deaktivujete vaření a naopak.
Test s čokoládou
Studená deska je bezpečná sama o sobě. Nemůžete se o ní popálit ani na ní nic připálit.
Pokud cokoliv postavíte vedle hrnce, nemusíte mít strach, že to vzplane. Někteří výrobci indukčních varných desek dokonce doporučují test s čokoládou, která se vám položená na desce při vaření nerozpustí.
Odbouráno je i úděsné drhnutí připáleného jídla, které zpěnilo a vyteklo z hrnce po té, co jste si odskočili zvednout telefon, či otevřít návštěvě dveře. Stačí vzít jen hadřík a setřít ho.
Nutno dodat, že může dojít k zpětnému předání tepla ode dna směrem k desce. Její zahřátí ale rozhodně není tak silné, jako například u klasické plotny. Přesto, že by neměla být příliš teplá, bezprostředně po sejmutí nádoby se nedoporučuje na varnou zónu sahat.
Test s magnetem
Jedinou podmínkou, aby vše úspěšně fungovalo, je feromagnetismus. Respektive všechny nádoby, v nichž chcete úspěšně vařit na indukční varné desce, musí být feromagnetické. V dnešní době je ale naštěstí většina nádobí z tohoto materiálu. Možná i vaše současné nádobí je feromagnetické. Stačí přiložit magnet na dno hrnce a víte, na čem jste. Pokud se magnet na dně udrží, můžete se směle pustit do revolučního převratu ve své kuchyni.
Vhodné pro vaření na indukčních deskách jsou smaltované ocelové nádoby se silnějším dnem, litinové (i smaltované), feritové či vícevrstvé ocelové nádoby a hliníkové nádoby se speciálním dnem.
Se speciální dražším nádobím máte sice jistotu vyšší kvality, ale klidně můžete s jeho pořízením počkat. Nejprve otestujte vlastní nádobí již zmíněným testem s magnetem.
Rada na závěr
Co se zdraví týká, magnetismus sám o sobě nemá škodlivý vliv na organismus a neovlivňuje nijak ani kvalitu potravin. Může však změnit vlastnosti elektrických spotřebičů, pokud se dostanou do jeho zóny vlivu.
Například lidé s kardiostimulátorem by se určitě měli od aktivní varné zóny držet dál, nejlépe ve vzdálenosti minimálně 30 až 50 centimetrů.
Autor: Bronislava Supíková
Článek byl zobrazen 17176 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Bezdotykové dřezové baterie jsou úsporné a hygienické
Jedním z úžasných inovativních prvků v kuchyni jsou bezdotykové dřezové baterie, které přinášejí nejen moderní design, ale také praktičnost, hygienu a úsporu vody. S jakými bateriemi se můžete setkat a jak vybírat?
Nevíte, co si dát za kuchyňskou linku? Zkuste nejnovější trendy v kuchyňských obkladech
Češi jsou národem kutilů, a tak není divu, že zkouší vymyslet kde co. Když ale přijde řeč na kuchyň, je většina z nás ve svých volbách poněkud konzervativnější. Kachlíky jsou prostě kachlíky a přes to vlak nejede. Nutno podotknout, že dnešní výběr keramiky není vůbec nudný, a tak jejím nadšencům nemáme nic za zlé. Přes to jsou tu i další materiály, které stojí za to vyzkoušet. Troufnete si?
Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost
Skladovat potraviny tak, aby nepodlehly rychlé zkáze, uchovaly si chuť a neztratily nic na své kvalitě, umožňuje zmrazení, zavaření nebo nejmodernější a šetrný způsob - vakuové systémy. V době, kdy na zahrádce dozráva nejrůznější ovoce a zelenina a lesy jsou plné hub, vakuování potravin jistě oceníte.
Nerezové mýdlo pohltí i zápach z česneku
Nejen profesionální kuchaři, ale i běžné hospodyňky jistě vědí, jak je někdy obtížné odstranit z rukou určité pachy potravin, s nimiž přišli během přípravy jídla do kontaktu. Ještě dlouho poté jsou ruce cítit třeba rybinou, cibulí, česnekem nebo aromatickým sýrem. Těchto nežádoucích parfémů je dnes možné se jednoduše zbavit nerezovým mýdlem.
Ve fritovacím hrnci lze smažit i řízky z kapra
Už za několik dní se budou ve většině domácností smažit řízky z kapra. Vzhledem k tomu, že je kapr specifickým jídlem, které si mnozí dopřávají opravdu jen na Štědrý den, bývá řízků i v méně početné domácnosti připravováno až několik desítek. A tak je nasnadě smažit je raději než na pánvi ve fritéze.
Typy kuchyňských nožů a jejich použití
Nože patří mezi nejzákladnější kuchyňské vybavení a bez různých typů nožů se v kuchyni neobejdeme. Jenže jak a na co se který nůž používá? A které typy nožů by v kuchyni rozhodně neměly chybět?
Bez nožů se v kuchyni neobejdeme
Profesionální kuchaři si střeží své nože jako „oko v hlavě“ a spolu s originálními recepty a dovednostmi jsou součástí jejich kuchařského know-how. I méně zdatná kuchařka či kuchař si vaření bez nožů vlastně ani nedovede představit. Ovšem jde samozřejmě i o to, jaké nože používáme.
Multifunkční elektrické hrnce - jaké jsou jejich výhody?
Tlakový hrnec, hrnec na polévku, parní hrnec, hrnec na omáčky…Někdy je náročné vybavit kuchyň plnohodnotně, aniž by se vám skříňky neotevíraly pod náporem všemožného kuchyňského náčiní. Je třeba na to jít chytře a spojit několik spotřebičů do jednoho. Příkladem mohou být elektrické hrnce, které mnohdy zvládají několik různých funkcí, díky nimž ušetříte spoustu místa a navíc si užijete kvalitně připravené jídlo. Co všechno elektrické multifunkční hrnce umí a mají naopak nějaké nedostatky?